Multi-Purpose

Stefan Johansson, Eva Schildt
20170804—20170930

I utställningen Multi-Purpose ställer konstnären Stefan Johansson (f.1965) och formgivaren Eva Schildt (f. 1974) ut sina verk.

Johanssons processartade måleri har rötterna i de amerikanska traditionerna Colorfield-painting och Post painterly abstraction. Han har tagit koncepten vidare med sina multi koloristiska stora dukar som bjuder in betraktaren i ett fullkomligt hav av nyanser och sensationer med sina färgförskjutningar och briljanta förmåga att få nyanserna att smälta samman. Det kan ses som en väldigt uppkäftig deklaration att ”Måleriet är här för att stanna, vare sig du vill eller inte!”. Hans dukar har en stolt aura där de står i rummet som samtida monument över måleriets förträfflighet. För ingen är väl rädd för färgerna röd, gul och blå?

Schildt arbetar mer med en uppgift/ en beställning från uppdragsgivaren. Som formgivare har hennes produkter en funktion. Men gemensamt med Johansson har de båda den kreativa processen som nödvändig för att gestalta sina ideer. Schildt har lyckats att sammanföra tre olika discipliner i sina verk: en humanistisk attityd mot sin omgivning, en smart lösning och en viss form av klurighet/humor, allt detta gör att hennes arbeten är mer själfulla och personliga. Det har inte minst märkts i hennes mest kända objekt: vasen Äng som har blivit en storsäljare och som ingår i utställningen i special versioner. I denna utställning har hon även skapat ett antal unika verk ur hennes tidigare produktion men även helt nya som de två vitrinskåpen med färgade glas: ett underbart hantverk med influenser från det tidiga 1900-talets formgivning. Även hennes mindre bord Julia har här fått ett annat färgschema som representerar Schildts förhållande till de mjuka jordfärgerna.