20190311

Vi är ledsna att meddela att Konstnären Jårg Geismar gick bort tidigare. Vi tänker på hans partner Maxi och alla trevliga möten vi har haft genom åren. Utställningen Discrete (tillsammans med Johan Röing) var en av de sista han gjorde, en vacker hyllning till våra sinnen. Hans konst lever vidare och fortsätter att inspirera eftervärlden.

We are sad to inform you that the artist Jårg Geismar passed away recently. Our thoughts are with his partner Maxi and all the nice encounters we had with Jårg who always was considerate and human in his approach. May his art continue to inspire the good in us all. Axel & Anette Mörner

IMG_0464

20190126

Med den kommande utställningen Sagan har Axel Mörner från Olseröds Konsthall skrivit en text och kommer att samtala med konstnärerna Lukas Göthman & Eva Kerek.

Välkomna 9 februari kl 14.00 till Kristianstads Konsthall

.Vernissage Sagan

Var med och bygg 2019 års verk på Kivik Art Centre:

BIBLIOTHECA –arkeologiskt bibliotek av Ulla Viotti

Nu startar arbetet med årets stora verk på Kivik Art Centre – Ulla Viottis BIBLIOTHECA – arkeologiskt bibliotek. Verket, som blir 6m i diameter och 2,25m högt, byggs i hårdbränt tegel i nyanser av svart med en smal öppning in till ”biblioteket”. Där inne reser sig bokhyllor med ca 2 000 inmurade böcker i tegel med namnen på kända författare inpräglade på ryggarna.

Ulla Viotti är en av Sveriges mest välrenommerade tegelkonstnärer. Hennes verk har ofta en mystisk, lätt arkaiserande karaktär, som om en tidigare civilisation lämnat ett för oss okänt spår. Tanken går till ett arkeologiskt fynd, en utgrävning från länge sedan glömda tider, som nu sett dagens ljus – det hemliga biblioteket. Relationen till den omgivande naturen har alltid varit central för Ulla Viottis verk, vilket gör just Bibliotheca särskilt lämpligt på Kivik Art Centre.

” Med sin sällsynta förmåga att avlocka sitt jordnära arbetsmaterial ständigt nya möjligheter har Ulla Viotti nått fram till ett unikt och suggestivt formspråk i dialog med naturen och fyllt av arkeologiska associationer.( ….) Resultatet är anslående, fantasieggande och meditativt och finns att beskåda både i Sverige och utomlands. Ulla Viotti är en sann ambassadör för teglet.”

Boken « Ur jorden – till jorden » (Bokförlaget Signum/Atlantis 2008)

”En harmonisk rund form i det material som ligger henne varmast om hjärtat: tegel. Hon kallar sin skulptur ett ”arkeologiskt bibliotek”. En minnesmättad borg för poesin och berättandet med referenser inte bara till värn och försvar utan även till den levande, kämpande litteraturen.”

Sune Nordgren, curator

Gå in på www.kivikart.se och ta del av betalningsinformationen!

IMG_8105

20181213

God Jul or Merry Christmas!

You are welcome to contact us about the artworks we have exhibited. Please call or write to Axel at phone +46704915977 or mail to axel@olserodskonsthall.se

We have a nice selection of works available like: Johan Röing’s green sculpture, “Schweinfurt#2” or the enigmatic glasswork Snippa by Åsa Jungnelius and last but not least Fredrik Wretmans paintings “flames, caves and flowers” Indian ink on ricepaper. We are situated on the east coast of Scania close to Brösarp and Åhus.

IMG_7825F372F619-E38F-44D1-B2E7-01E940EBB8FF5F6855D1-5B9C-4062-B57E-24B34389A172

20181101

Nu är säsongen med utställningar slut! Vår sista var med Jårg Geismar & Johan Röing med titeln Discrete. Ett uppskattad möte med två gamla kursare från Dusseldorf kunstakademi, som nu deltog i en gemensam utställning. Jårgs fragila folieobjekt samspelade fint med Johans rigida träskulpturer i abstrakt tradition. Båda konstnärerna går nu vidare mot nya utmaningar och ställer ut i Tyskland och Frankrike. Vi önskar dem lycka till.

Fredrik Wretman arbetar på en ny skulptur som är beställd till Östermalms Saluhall, vi återkommer om det.

Åsa Jungnelius avslutar sin utställning på Fullersta gård som rönte fler recensioner, vilket var kul eftersom det inte blev så många från vår utställning i april-maj i år när hon ställde ut med Josefin Gäfvert i Tête-à-tête som var annars mycket uppskattad.

Åsa har fortfarande kvar den stora entrékulissen framför ArkDes på Skeppsholmen, passa på att se den!

IMG_0445

20180730

65A36C6E-C861-48B9-95F5-7D65DF3C7EA92DE16DD4-2BCE-4FED-A4FF-54AB7816BBD396F588AE-C8D7-48E5-B358-AD4E670DF8C6

Press från Fredrik Wretmans utställning ”flames,caves,portals and flowers”

20180522

GDPR
EU:s nya förordning om dataskydd, GDPR (General Data Protection Regulation), träder i kraft i samtliga EU-länder den 25 maj. Det innebär större krav på alla som hanterar mycket kunddata med personuppgifter, och syftar till att öka skyddet för personuppgifter och förhindra att data används på integritetskränkande sätt.

Olseröds Konsthall har sparat din mailadress. Uppgifterna lämnas inte vidare på något sätt, utan används endast av konsthallen för utskick.

Vi vill härmed försäkra oss om att vi i framtiden får fortsatt förtroende från dig att skicka information om vår verksamhet och inbjudningar till vernissage och evenemang.

Om du godkänner att vi lagrar din e-postadress och dina kontaktuppgifter, behöver du inte göra något alls. Vill du däremot att vi tar dig bort dig från vår sändlista ber vi dig returnera de mail vi skickar så blir du borttagen.

20180424

Det blev en bra artikel i Kristianstadsbladet av Sune Johannesson om utställningenTête-a-tête med Åsa Jungnelius och Josefin Gäfvert.

298D0B8C-26F5-4FE1-B9BF-512EAD4BC8E0

20180307

Årets säsongsöppning på Olseröds Konsthall blir som vanligt på skärtorsdagen innan den stora konstrundan drar igång på Österlen.

Tête-à-Tête med Åsa Jungnelius och Josefin Gäfvert blir vår första utställning i år.

Samtidskonsten är i ständig förändring, de senaste åren har både textil och glas blivit upphöjda till de fina konstarterna. Tidigare sågs de mer som bruks och prydnadsföremål och inte direkt konst. Åsa Jungnelius har nästan egenhändigt ställt allt på sin kant med sin syn på glaskonst. Hon tänker mer på förhållandet mellan material och uppfattningar från betraktaren, hur vi ser på glaset i ett samtida tillstånd. Hon trakterar det fragila materialet som om det vore marmor eller en enkel plast, först måste man rasera för att bygga upp. Som kvinna har hon fört fram sin konst både ur ett genusperspektiv och med sina frågeställningar med hänvisningar till populärkultur och då speciellt kvinnans roll i samhället. I denna utställning kommer hon att visa några välkända objekt samt nya skulpturer.

Josefin Gäfvert har med sina vävda mattor fått ett stort gehör från både den professionella handarbets världen och konstvärlden. Att arbeta med något så traditionellt och ändå lyckas skapa sådana vackra och nyskapande arbeten kräver ett stort förstånd för teknik och material men även förmågan att se på sin egen situation som ung mor och konstnär i en relativt konservativ värld. Vi kommer att visa flera av hennes vävda mattor som ofta är dubbelvävda av material som hon framställer själv och framförallt färgar själv. Färgerna spelar en viktig roll i hennes konstnärsskap.9

20180122

Nu kan vi med glädje presentera årets utställare: Först ut på skärtorsdagen är Josefin Gäfvert & Åsa Jungnelius; Fredrik Wretman är årets andra utställare med start i början av juni. Den tredje och sista utställningen är med Jårg Geismar & Johan Röing med början i augusti till den sista september. För mer precisa datum ber vi att få återkomma inom kort.