Målningar Enrique Battista

Enrique Battista
20220820—20220925

Enrique Battista-Målningar

Olseröds Konsthall

20 augusti-25 september, 2022.

Vernissage lördag 20 augusti, kl 13-17 

Kl 14 samtal med konstnären.

Vi har det stora nöjet att presentera en utställning med konstnären Enrique Battista 

Olseröds Konsthall där han visar en grupp nya målningar.

Battista har en lång karriär som målare av abstrakt konst, i denna utställning har han koncentrerat sig på 3 delar: De små gracila målningarna på pannå, ofta med vertikala spår (sgrafitto) som för tankarna till en evig känsla likt en natur.

De mellanstora format på duk som är mer komplexa och arbetade i snarlik stil men även med svepning över färgfälten och indelningar. 

De svarta stora målningarna har rent visuellt en textil känsla när man närmar sig dem, från håll ser vi en monokrom som uppvisar en intrikat täthet av horisontala linjer ju närmre vi kommer. 

Det är en typ av sinnlig andlighet som uppenbarar sig i Battistas konst, han själv är agnostiker deklarerar han bestämt, men naturligtvis kan han beundra vackra fresker av en mästare i en italiensk kyrka. 

Battistas måleri handlar delvis om reduceringar men även om att skapa avdelningar från det rent förföriska till ett mer kaotiskt uttryck. Det repetitiva är en viktig ingrediens som är återkommande, färgytan lämnas sällan orörd, palettkniven skär spår i den rikligt anlagda oljefärgen för att avslöja underliggande skatter, färgnyanser som ställer bilden i ny dager.

Ju mer han förenklar och bearbetar ytan desto mer intressant blir bilden. Betraktaren befinner sig mitt i en vassrugg, över ett nattsvart hav eller likt en fågelvy över ett landskap men det är naturligtvis i betraktarens öga. Battista själv har helt andra intentioner, det här handlar om en känsla, målningen är en färdig bild av vad som en gång var en idé och den går att bearbeta i det oändliga.

Enrique Battista (f.1949 i Argentina) bor och arbetar utanför Borrby. Examen från Buenos Aires Konstakademi 1969. Flytten till Sverige skedde 1978.

Konsthallen är öppen ons-sön 12-17.

För mer info och bilder kontakta:

Axel Mörner: axel@olserodskonsthall.se   mobil 0704915977

Anette Mörner: anette@anettemorner.com

Web: www.olserodskonsthall.se