20230917

Septemberrundan 21-24 september, 2023. Kl 10-17 varje dag.

Välkomna till Septemberrundan som är en kombination av en konstutställning och en konstrunda på Österlen med omnejd.

Utgångspunkten är Olseröds Konsthall som ligger strax söder om Degeberga, vackert placerad på Linderödsåsens slut med milsvidd utsikt.

Här visar vi de 19 inbjudna konstnärerna och konsthantverkarna i en samlingsutställning i konsthallens stora utrymmen.

I kombination till detta kommer det att finnas möjlighet att besöka 6 stycken ateljéer där konstnärerna visar upp sina alster och pågående arbeten.

Välkomna hälsar Axel & Anette Mörner

Här följer listan på de medverkande:

Majlis Agbeck-broderi på organza, Sjörup. Hennes transparenta skira broderier tar upp ämnen som närhet och solitud.

Enrique Battista-måleri, Borrby. Battistas måleri är under ständig utveckling, just nu är han inne i en spontanistisk fas. Anita Christoffersson-Konceptuell installation, måleri. Ställde ut sitt samlade lager av minnen från sin mor.

Eva Maria Eriksson-måleri, skulptur, Snårestad. Hennes målningar och skulpturer visar upp självbiografiska ögonblick .

Owe Gustavsson-skulptur, grafik, Borrby. Skaparen av Fem Myror… har en osviklig elegans och abrupt humor.

Carl-Eric Hagentoft-generativ konst, Olseröd. Teknologisk skapad konst som ger en mångfald av intryck.

Gittan Jönsson-måleri, Brantevik. Dammsugerskans skapare för det feministiska budskapet vidare.

Jens Lundberg-måleri, Arkelstorp. Vackra betraktelser av framförallt hundar i skira tuschlaveringar.

Takao Momiyama-textil, Glimminge. En mästare i shasiko teknik som blir till fantastiska textilakonstverk.

David Nilson-skulptur, objekt, Nyehusen. En neo surrealist som har skapat månar och istappar.

Helena Olsson-foto, objekt, Nyehusen. En feministisk utblick i hemmets miljö.

Rosmarie Olofsson-Kjellgren, måleri, Borrby. Dekorativa flöden som låter betraktaren följa med i rörelsen.

Emil Palmsköld-film, foto, Lillehem. I traditionen fixerad filmkamera visar Emil en film av en gryning.

Gunnel Pettersson-odlingsaktivism, Glimminge. Bovete odling för framtiden är ett aktivist projekt som pågår.

Lottie Ringström-måleri, Brantevik. Ett ljusflöde av luft skapas i hennes måleri.

Ann Rosén-ljud, teckning. Östra-Hoby. Ljud som skapas av ström och grafit blir till vackra teckningar.

Jonas Rooth-glas, Brösarp. Den största ljuskronan kommer att hängas upp i konsthallen.

Teresa Rooth-måleri, Brösarp. Betraktelser av mönster och fåglar fascinerar.

Lena Willhammar-keramik, Åhus. En performativ färgstegring av hennes porslinsarbeten.

Helena Åkesson Liedberg-keramik, Olseröd. En keramiker som arbetar både med bruksporslin och skulpturer.

 Dessa 6 konstnärer har
öppna ateljéer 21-24/9, öppet kl 10-17 varje dag.
Lena Willhammar, keramik.
Missionsgatan 21, Åhus
Emil Palmsköld, film, foto
Lillehemsvägen 309, Lillehem.
Rosmarie Olofsson-Kjellgren, måleri
Änkegatan 19, Borrby.
Enrique Battista, måleri
Hillshögsvägen 21, Borrby.
Eva Maria Eriksson, måleri, skulptur
Har även verkstad för besökare-skapa dekorativa Jelly print med konstnären.
Otte Marsvins väg 23-32, Snårestad, Ystad kommun.
Majlis Agbeck, broderi på organza
Sjörupsvägen 279, Sjörup, Ystad kommun.
Som det är nämnt kommer Eva Maria Eriksson att hålla öppen verkstad med produktion av Jelly print och erbjuder besökare att pröva på. Kostnad c 100:- för material, man får ta med sig sina alster.
Otte Marsvins väg 23-32 Snårestad, Håll utkik efter Septemberrundans affisch.
Grafisk form av Gabor Palotai.
Olseröds Konsthall i Olseröd på Olserödsvägen 52, 29795 Degeberga.
Tag Skåneexpressen 3 från Kristinastad till station Olserödsvägen, sedan 300 meter till konsthallen.
Axel Mörner 0704915977
Anette Mörner 0735295880
axel@olserodskonsthall.se

 

20230802

Olseröds Konsthall presenterar Mirja Ilkka (måleri) och Hanna Järlehed (keramik), en utställning där sinnlighet och intuition blandas med fysiska och storslagna känslor. Ilkkas måleri kan ses som en hyllning till livet genom sina svävande former och detaljer där vi kan drömma oss bort en stund, hon har en omisskännlig känsla och balans i sitt måleri som man sällan ser bland skandinaviska målare idag. Hon står aldrig still och bjuder på överraskningar vid varje utställningstillfälle där hon lyckas expandera måleriets möjligheter samtidigt som det är helt ärligt och insiktsfullt. Till denna utställning vandrar hennes måleri in och ut genom abstrakta slöjor men även inkluderar hon de typiska blomstermotiven av Tussilagons runda form som skymtar fram mellan skikten. Det är en upplyftande och tankeväckande känsla att uppleva Ilkkas måleri.

Hanna Järlehed arbetar med porslinslera och stengods där hon skapar väldigt fysiska och kraftfulla objekt och skulpturer. Hennes runda objekt har ett släktskap med Ilkkas blomstermotiv som är likt Tussilagon med sin strålform av smala fina blad och en rund centrumkärna. Graciösa syns de hänga svävande från väggen med sina membran liknande blad men är kraftiga och har en fysisk tyngd vilket känns som löpande genom de olika skulpturerna. Med sin briljanta teknik lyckas hon få enkla former att aktiveras och skapa en livfullhet med sin blandning av starka och milda nyanser vilket samtalar med Ilkkas måleri på ett självklart vis.

20230627

Med utställningen Souvenir tittar Peter Johansson tillbaka på flera av sina mest välkända verk – en resumé av närmare fyrtio intensiva år som konstnär. Kanske kan man också se Souvenir som en Best of Peter Johansson-show. Här finns flera av konstnärens mest profilerade och hyllade verk. 

Peter Johansson står ut som maximalisten i den svenska konsten. Absurdismen och groteskeriet är huvudingredienser i ett konstnärskap som alltid förmår roa och underhålla. Men där finns också ett oroväckande inslag. Hans konst kan emellanåt kännas som överrumplande symptom på att något har gått snett i samhället. Peter Johansson stannar aldrig någonsin halvvägs. Konstverken har en oavvislig energi, tydlighet och skärpa. Ingen går likgiltig förbi dem.     

Utställningen på Olseröds konsthall är etapp två av fem. Efter Galleri Hammarén i Göteborg och Olseröds konsthall kommer ytterligare tre att hysa utställningen; Galerie Leger i Malmö, Wetterling Gallery i Stockholm samt Galleri Svarta Gran i Borlänge.

I samband med turnéstarten släpptes också utställningskatalogen Souvenir, som kan liknas vid en pekbok. Peter Johansson har bjudit in närmare femtio kvinnliga och manliga välkända företrädare för kultur, samhälle och politik för att låta dem var och en presentera något av hans konstverk, från 80-talet fram till idag. I boken medverkar även författaren Ulrika Knutson som samlat tankar kring ordet Souvenir. Denna bok gör sig bra överallt, som coffe table book, fikabordet på arbetsplatsen eller på daghemsgolvet. Den är, kort sagt, en souvenir för vår tid. (Fotografier av Pontus Johansson, Matti Östling, Claes Hall och Patrick Miller, form Fredrik Söder, producent P&P – Peter Johansson, distribution A+O Publisher)   

 

Peter Johansson, född 1964 i Sälen, är utbildad vid Hovedskous målarskola i Göteborg och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1988 – 93. Idag bor han mestadels i Köpenhamn och arbetar i Malmö på Konstnärernas Kollektivverkstad Monumental.

Under sommaren är konstnären även aktuell med utställningen PETER PICASSO som visas på Tomelilla konsthall, Hasse & Tage museet och torget däremellan i Tomelilla 17 juni – 27 augusti

 

 

 

20230523

Olseröds Konsthall presenterar:

FIGURATION/NON-FIGURATION

GABOR PALOTAI 

KLARA ÖSTLUND

27 maj-25 juni, 2023

Vernissage 27 maj kl 13-17

I denna utställning ställer vi figuration mot non-figuration, två konststilar i ett kontrastrikt möte mellan Gabor Palotais strikta väggobjekt/målningar som påminner om symboler och uttryck från en universell kod, de polykroma verken är minimalistiska men samtidigt livfulla med sina oändliga mönsterkombinationer. I bjärt konstrast finner vi Klara Östlunds högst mänskliga och personliga figurer av vardagsmänniskan som försöker hitta sin väg fram i livet. Det figurativa finns nämligen i de bådas verk samtidigt som de två konstnärerna är helt dedikerade till sin egen skapande process som de följer strikt. Ett mycket fruktbart möte som visar på konstens eviga strävan att visa människans förmåga att alltid finna en utveckling ur det befintliga.

Monokroma Landskap-Gábor Palotai (f.1956)

I Michelangelo Antonionis film Blow-Up (1966) upptäcker en modefotograf i London ett mord när han framkallar och förstorar sina spontant tagna fotografier av ett par i en park. Filmen ställer existentiella frågor om inbillning och verklighet. När en till synes obetydlig detalj förstoras tills den blir en huvudsak tvingar den oss att omvärdera sakernas tillstånd. Är det oväsentliga i själva verket det väsentliga? Vilket är motivet om vi upptäcker flera bilder i bilden? Det är frågor som jag har arbetat med i mitt måleri under de senaste åren.

Verkligheten har tagits över av en skärmvärld som förändrar livserfarenheten. Jag har velat fånga de mest existentiella grafiska element och bildfragment från den digitala värld i vilken jag verkar och med vilken jag skapar min världsbild, och genom att vidarebearbeta och förstora dessa fragment, förvandla det försvinnande till fast materia som konkreta bevis för vad jag har erfarit. 

Minnets landskap är visuellt. Och av alla och allt vi har sett, filmer, hela konsthistorien, alla platser vi har besökt, återstår fragment, likt en elementär palimpsest vars för- och bakgrund ständigt byter plats. 

Varje penseldrag som jag har målat för hand över tavlornas reliefer fjärmar motivet mer och mer från ursprunget som redan från början var oklart. Kvar återstår allegoriska målningar och som sådana kan man upptäcka saker i dem som kanske inte ens finns där från början. 

De monokroma landskapen har inga ramar och om man tittar tillräckligt länge har de inte ens någon tydlig gräns; istället börjar en kontrastfärg verka vid sidan av målningen. Det uppstår således en annan bild, och det kanske är den som är den riktiga? Jag lämnar den frågan öppen.

Klara Östlund (f. 1999) tar i år sin examen från Konstfack. I sin konstnärliga praktik jobbar hon med lera på olika sätt och låter materialets egenhet få ett finger med i leken. Det blir oftast människofigurer, vare sig arbetet är keramiskt eller stop motion-animerat.

På Olseröds Konsthall visar Klara både nya och äldre verk i stengodslera. Med uttrycksfulla ansikten och rörelser tar figurerna plats oavsett storlek. Inspirationen bakom verken kommer från en fascination av människors interaktioner med varandra och sig själva. Klara kommunicerar erfarenheter och känslor, och finner sig ofta i att undra varför vissa av dem får oss att skämmas.

Olseröds Konsthall, Olserödsvägen 52, 29795 Degeberga. 0704915977, axel@olserodskonsthall.se www.olserodskonsthall.se

20230302


NÄRMRE SOLEN

Är en utställning med Ingrid Furre, Ingvild Hovland Kaldal, Helena Olsson.

Tyvärr har hemsidan låst sig på vissa funktioner och är under reparation. Följ oss gärna på Instagram för uppdateringar.

NÄRMRE SOLEN
INGRID FURRE
INGVILD HOVLAND KALDAL HELENA OLSSON
6 april-14 maj, 2023. Vernissage kl 13-17.
Olseröds Konsthall
I konsthallens första utställning för säsongen har vi bjudit in de tre konstnärerna Ingrid Furre, Ingvild Hovland Kaldal och Helena Olsson.
Titeln Närmre Solen får oss att tänka på uppvaknandet, både i naturen och oss själva när det sakta blir ljusare och varmare, en spirituell känsla infinner sig, ett lyckorus som även kan skapa betänksamhet mitt i skimret då det finns disharmoni och antagonism både bland människor och för naturen i vår omgivning. Vi kan ändå känna att framtiden bär på något positivt för oss alla lika säkert som att våren med sin helande hand får allt att vakna upp med en hoppfullhet som mänskligheten alltid bär med sig. De tre konstnärerna som är utbildade på Malmö Konsthögskola och även bor och arbetar där har samtliga fördjupat sig i den konstnärliga processen på ett själsligt plan där egna erfarenheter men även sociala strukturer dissikeras på ett intuitivt och analytiskt vis. Med tre olika utgångspunkter kommer konsthallsrummet att aktiveras på helt skilda premisser där besökarna får navigera genom de olika känslolägena och den fysiska diskrepansen mellan konstverken. En väg där konsten kommer att leda oss till ökad medkänsla och förståelse vilket förhoppningsvis leder oss Närmre Solen.
Ingrid Furre (f. 1983) Furres arbeten pendlar mellan det abstrakta och det föreställande med en dragning åt det poetiska där hon undersöker hur kroppen definieras, skapar mening och speglas av sin omgivning. Hon rör sig fritt mellan olika tekniker och material för att framställa sina tankar och visioner, ofta i skulpturala konfigurationer, i denna utställning vänder hon sig mot det tvådimensionella med applikationer och reliefer för att visualisera de former och funktioner som upptar hennes tankemönster.
Ingvild Hovland Kaldal (f.1985) Hennes arbeten tar upp ämnen som intuition, människans sårbarhet och undermedvetna tankar. I denna utställning visar hon ett större ylle-verk i kardad ull som kommer att dominera utställningsrummet, ett dukat bord, en måltid med gäster samtidigt en bildvärld som glider över i fragment av former. Hennes andra grupp av verk är stengodsskulpturer i form av äpplen som har gått över tiden-lite skrumpna med en brunröd nyans.
-Jag tänker mig äpplena som dom är, som äpplen-inte som en metafor för något annat. Att något i vår tid kan vara så enkelt, att det inte finns lager på lager av information. En mänsklig erfarenhet av något universellt som att äta ett äpple. Jag tror det finns en längtan efter det äkta. Verken jag visar handlar kanske just om den mänskliga erfarenhet och vår samhörighet till denna genom handlingar som repeteras.
Helena Olsson (f. 1982). Olssons arbeten tar upp ämnen som utopier, drömmar och ideal och hur den enskilda människans behov kan kopplas samman med en del av en större struktur. Hon arbetar med performance, installation och video där hon ofta blandar autentiskt och iscensatt material för att återse delar ur historier och på så sätt skapa nya. I denna utställning visas videoverk som består av hemmabyggda städredskap gjorda av enkla, billiga material tänkta att effektivisera och underlätta arbetet och på så sätt frigöra tid. Redskapens utformning och rörelserna i videoverket antar en hyperrealism och absurditet, där videoverkets snabba skiften och ljud handlar om en slags sinnestämning och ett tillstånd som kan uppstå i vardagens repetitiva karaktär.
-I mitt konstnärskap arbetar jag med vardagsliv och återkommer alltid till den eviga strävan hos människan att få det bättre och en ständig längtan till något annat.
För ytterligare information kontakta: Axel Mörner tel 0704915977, axel@olserodskonsthall.se www.olserodskonsthall.se Olserödsvägen 52, 29795 Degeberga. Öppettider: ons-sön, 12-17.

20230109

A collection of Impressions

Olseröds Konsthall

4-29 januari, 2023

Works from last year and before by the artists: Enrique Battista, Lukas Göthman, David Nilson, Maria Lavman Vetö, Fredrik Wretman, Åsa Jungnelius, Gösta Wallmark.

By appointment only, please contact the gallery.

Enrique Battista-Untitled, 2022, oil on plywood, 17 x 17 cm. sek 4.500:-

 

20221222

God Jul önskar Olseröds Konsthall
Vi har haft ett härligt år med intressanta och tankeväckande utställningar men också visuellt vackra.
Vem minns inte Magdalena Svenssons hypnotiska cirkelmålning eller Olof Nimars och Johan Österholms träkonstruktion som fyllde konstrummet. Alexandra Karpilovskis teckningar och målningar med hennes egenartade figurer med en härlig esprit.
Enrique Battistas abstrakta värld band ihop året på ett elegant sätt.
Vi får heller inte glömma vårt deltagande på Bienvenue Artfair in Paris där publiken blev charmade av David Nilsons månar och istappar men även Lukas Göthmans slagkraftiga textmålningar.
Vi ser framemot 2023 års säsong med tillförsikt, vi öppnar säsongen med en grupputställning på skärtorsdagen med Ingrid Furre, Ingvild Hovland Kaldal och Helena Olsson.
Vidare kommer vi att visa Peter Johansson och hans turnerande utställning Souvenirer, Mirja Ilkka kommer att presentera sitt senaste måleri i slutet av säsongen. Fler utställare meddelas löpande.
Axel är även konstnärlig ledare för Kivik Art Centre där nästa års utställare blir Arijana Kajfes med installationen Circumambulation.
För 2024 på KAC har Tham & Videgård engagerats, ni kan se en rendering på det kommande verket på ArkDes i utställningen Om:Arkitektur, pågår till augusti.
Även den populära September Utställningen återkommer under 2023
Vi är tillgängliga efter överenskommelse, följ oss gärna på instagram.
Vi ses i konstvimlet!
Axel & Anette Mörner
+46704915977

20221003

Varmt välkomna till Bienvenue Art-20-23 oktober, en konstmässa som tar plats i ett hotell i Quartier Latin.

Hotel La Louisiane, 60 rue de Seine, 75006 Paris.

Olseröds Konsthall deltar med utställningen A Room For A Poet, medverkande konstnärer: Lukas Göthman, Alexandra Karpilovski, David Nilson, Olof Nimar, Johan Österholm.

Glöm ej att notera i er kalender och att boka hotellrum.

bienvenue.art finns även på ig.

OpenigCopie de BDRouge

 

20220902

Kära konstvänner

September Utställningen kommer att utgå i år för att återkomma i en ny skepnad nästa år.

Anledningen är avhopp av Galleri Thomas Wallner och Rikstolvan.

Olseröds Konsthall har haft två fina år med denna konstellation och ser fram emot ett nytt format för denna

konsthändelse som har blivit så uppskattad av besökare.

Vi återkommer med information ang nästa års händelse.

fullsizeoutput_22a0

Utställningen Målningar med Enrique Battista har öppnat och pågår fram till 25 september.

I denna utställningen ser vi prov på Battistas ristningar (sgrafitto) som har blivit hans kännetecken, i de små målningarna till de stora svarta ser vi hans dedikerade scriptur där han låter palettkniven dansa över duken.

Vernissagekort_EnriqueBattista_20220820