II

Linnéa Andersson, Annika Toijanen
20210515—20210620

II-Linnéa Andersson och Annika Toijanen på Olseröds Konsthall

Vernissage 15 maj, kl 13-17.

Utställningen pågår till 20 juni, 2021.

I årets andra utställning visar vi II med Linnéa Andersson och Annika Toijanen, två konstnärer /formgivare som snabbt har etablerat sig med sina starka uttryck. Andersson med sina organiska växtmålningar som tar över hela rum och Toijanens Sjöformer som hon skulpterar fram med endast papper.

Linnéa Andersson: 

”Jag har min examen från HDK-Valand i Göteborg, och examinerades i Design våren 2018, men under utbildningens gång så började jag arbeta aktivt med mitt konstnärsskap och har gjort det sen dess. För mig handlar mina bilder om att hitta ett språk att förmedla mina upplevelser och känslor utan ord. Den växtliknande organiska formen har blivit som en metafor för mig, och låter därför den tackla vad jag själv upplever, men i bilden.

Till en början handlade mina verk mycket om att bryta mig loss och våga ta plats. En stor del av mitt arbete handlade då om att växa och använda varje vrå som var tillgänglig för att applicera mina former på, för att sträcka mig ut och ett kräva min plats. Plats dels för min egen röst och dels inom den kontext jag befinner mig i.

Efter min systers bortgång försökte jag att kanalisera min sorg genom mina bilder. Bilder på urnor började ta form, med ett blad fast inuti. Det har varit väldigt tillfredsställande att kunna gestalta sorg och saknad genom något så enkelt. Jag tänker också att en urna inte uteslutande måste innehålla aska, utan det mesta som har med vårt liv att göra. Om det såväl är vatten eller vin. För mig har det blivit en liknelse för hela kretsloppet.”

Annika Toijanen:

“I skuggan av en sjö”

Utställningen I skuggan av en sjö handlar om samspelet mellan tre generationer förstfödda döttrar och ärvda trauman som lämnar skuggor från det förflutna likt vågor på en sjö.

I mina pappersverk utforskar jag mitt finska arv – ett arv från ett land som jag aldrig bott i, med ett språk jag endast delvis behärskar men där hela min familjehistoria finns. Genom att arbeta repetitivt söker jag en större helhetsbild när jag sammanför många små delar. Man skulle kunna säga att jag bygger fram min familjehistoria bit för bit.

I min konst arbetar jag ofta med vanligt vitt kopieringspapper som jag antingen belyser med naturligt ljus i ett fönster eller med en kombination av vitt och färgat ljus för att skapa en känsla av norrsken. Mina sjöformer är en hyllning till sjön Soilu där min mormor växte upp och som på finska betyder just norrsken och/eller vattens rörelse på en yta. Mina Familjebandsformer består av en liten och en stor ögla sammansatta i olika kombinationer för att återknyta till den starka mor- och dotterrelationen som finns mellan min mormor och min mor samt mellan mig och min mor. Vi är alla tre förstfödda barn till våra mödrar och tuffa händelser i våra liv har svetsat oss samman men den handlar också om den berättarhistoria som förs vidare mellan generationer för att vår familjehistoria inte ska glömmas bort…

 

Kontakta konsthallen för ytterligare information.

axel@olserodskonsthall.se

anette@anettemorner.com

0704915977

www.olserodskonsthall.se