Kivik Art Centre

Kivik Art Center tar nästa steg

Den 30 juni i år invigs Kivik Art Centers säsong på en helt ny plats. Efter långa förberedelser och stora krafttag har man äntligen genomfört flytten till Svabesholms Kungsgård där det finns rum för både utveckling och spektakulära konstverk.

Vackra Österlen är för många synonymt med konst och kultur. Här finns otaliga möjligheter för den som vill förkovra sig i konsten och en av dem är spännande Kivik Art Center. Här har man sedan starten år 2007 verkat i gränssnittet mellan konst, arkitektur och den omgivande miljön. Kivik Art Center är en plats i ständig rörelse och förändring och här kan man som besökare uppleva både färdiga verk och ta del av tankar och idéer.

– Vi samarbetar med konstnärer och arkitekter som skapar sina verk i samband med den vackra naturen. Vi har både temporära och permanenta konstverk men vad alla har gemensamt är att de byggs och ställs ut utomhus, säger konstnärlig ledare Axel Mörner.

Med rum att växa

Genom åren har Kivik Art Center utvecklats till den grad att de nu vuxit ur det fantastiska läget på Bergdala. Därför har man valt att flytta en dryg kilometer söderut till lika unika Svabesholms Kungsgård i Svinaberga. Flytten innebär inte bara en större yta, utan också fler bekvämligheter för besökarna.

– Vi kunde inte fortsätta utvecklas på Bergdala så vi valde att flytta till denna nya yta som vi kan jobba med mycket bättre och som tillåter oss att utvecklas. Den vackra naturen finns även här i Svabesholm men här tillkommer också en restaurang, butiker och toaletter. Det blir mer av en komplett destination och en trevlig miljö att befinna sig i, säger Axel.

Tack vare flytten har man också fått möjlighet att renovera en ladugårdslänga till en helt ny konsthall som man planerar att öppna upp för allmänheten, och på sikt även hålla Kivik Art Center öppet året runt.

– Det blir mer och mer populärt att besöka Österlen året runt. Vädret kan vara lite tungt här på hösten och vintern men det är väldigt vackert att se naturen förändras och att se våra verk i de olika årstiderna, fortsätter Axel.

Ett blommande fält

Säsongsinvigningen och premiären för Kivik Art Center i Svabesholm går av stapeln den 30 juni. Här kommer man dessutom att presentera Gunnel Petterssons odlingsverk FÄLTVANDRING/Hur griper jag mig an min plats på jorden. Detta interaktiva verk är ett blommande fält av odlat bovete där besökarna under sommaren kan vandra och ta del av olika aktioner och performances.

– Vi kommer inte att hinna flytta in alla våra verk i tid till den 30 juni så istället lägger vi fokuset på att visa Gunnel Petterssons intressanta  verk. Med hennes odlingsverk vill vi arbeta med mer fokus på naturen, biologisk mångfald och hållbarhet, säger Axel avslutningsvis.

Kivik Art Centre är öppet varje dag kl 10-19.

Nu vid Svabesholms Kungsgård.

www.kivikart.se