20230627

Med utställningen Souvenir tittar Peter Johansson tillbaka på flera av sina mest välkända verk – en resumé av närmare fyrtio intensiva år som konstnär. Kanske kan man också se Souvenir som en Best of Peter Johansson-show. Här finns flera av konstnärens mest profilerade och hyllade verk. 

Peter Johansson står ut som maximalisten i den svenska konsten. Absurdismen och groteskeriet är huvudingredienser i ett konstnärskap som alltid förmår roa och underhålla. Men där finns också ett oroväckande inslag. Hans konst kan emellanåt kännas som överrumplande symptom på att något har gått snett i samhället. Peter Johansson stannar aldrig någonsin halvvägs. Konstverken har en oavvislig energi, tydlighet och skärpa. Ingen går likgiltig förbi dem.     

Utställningen på Olseröds konsthall är etapp två av fem. Efter Galleri Hammarén i Göteborg och Olseröds konsthall kommer ytterligare tre att hysa utställningen; Galerie Leger i Malmö, Wetterling Gallery i Stockholm samt Galleri Svarta Gran i Borlänge.

I samband med turnéstarten släpptes också utställningskatalogen Souvenir, som kan liknas vid en pekbok. Peter Johansson har bjudit in närmare femtio kvinnliga och manliga välkända företrädare för kultur, samhälle och politik för att låta dem var och en presentera något av hans konstverk, från 80-talet fram till idag. I boken medverkar även författaren Ulrika Knutson som samlat tankar kring ordet Souvenir. Denna bok gör sig bra överallt, som coffe table book, fikabordet på arbetsplatsen eller på daghemsgolvet. Den är, kort sagt, en souvenir för vår tid. (Fotografier av Pontus Johansson, Matti Östling, Claes Hall och Patrick Miller, form Fredrik Söder, producent P&P – Peter Johansson, distribution A+O Publisher)   

 

Peter Johansson, född 1964 i Sälen, är utbildad vid Hovedskous målarskola i Göteborg och vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1988 – 93. Idag bor han mestadels i Köpenhamn och arbetar i Malmö på Konstnärernas Kollektivverkstad Monumental.

Under sommaren är konstnären även aktuell med utställningen PETER PICASSO som visas på Tomelilla konsthall, Hasse & Tage museet och torget däremellan i Tomelilla 17 juni – 27 augusti